czwartek, 18 lipca 2013

Bezglutenowe placki jaglane z cukinią i cebulką

Kiedyś na blogu był już przepis na kotleciki jaglane z szynką - przy tym przepisie przeczytasz o właściwościach prozdrowotnych kaszy jaglanej, zwanej "królową wszystkich kasz". Dzisiaj wersja podobna, ale wegetariańska :) Placuszki z cukinią bardzo przypadły do gustu mojej 2-letniej córeczce :) 





Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 mała cukinia
1 cebula
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej (może być też gryczana, jaglana, sojowa lub inna bezglutenowa)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
sól morska ziołowa, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 3/4 szklanki kaszy zalewamy 1,5 szklankami wrzątku (można lekko osolić) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości). Kaszę studzimy.
2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę bardzo drobno kroimy (ja to robię blenderem). Mieszamy dokładnie z ostudzoną kaszą, doprawiamy solą morską ziołową (1 płaska łyżeczka) i szczyptą pieprzu.
3. Do osobnej miseczki wbijamy 2 całe jajka i roztrzepujemy widelcem. Następnie wsypujemy mąkę oraz skrobię i dokładnie mieszamy do jednolitej masy (tak żeby nie było grudek). Masę łączymy z wcześniej wymieszaną kaszą z cukinią. Nakładane łyżką placuszki smażymy na patelni na średnim ogniu, przekładając na drugą stronę tylko raz (ok. 4-5 minut z każdej strony).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz