niedziela, 21 lipca 2013

Orzechowe ciastka owsiane z gorzką czekoladą

Kolejna wersja ciastek owsianych :) Tym razem jako tłuszczu użyłam masła orzechowego, który nadał ciastkom mocno orzechowy smak. Dodatkiem jest tu gorzka czekolada, którą z powodzeniem można zastąpić suszonymi owocami, np. żurawiną.







Składniki (ok. 20-25 ciastek):
3 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
4 łyżki syropu z agawy lub klonowego
2 jajka
1½ szklanki płatków owsianych górskich
¾ szklanki mąki orkiszowej typ 700
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki zmielonych migdałów
6 kawałków (kostek) gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Masło orzechowe rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Do ostudzonego masła dodajemy syrop, jajka następnie wszystko mieszamy do jednolitej masy.
2. W drugiej misce łączymy wszystkie „suche” składniki: mąkę, płatki, proszek do pieczenia, zmielone migdały i posiekaną nożem czekoladę, po czym wsypujemy je do "mokrej" masy z masłem. Całość mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników. 
3. Piekarnik ustawiamy na 180st. z termoobiegiem.
4. Z masy formujemy w rękach małe kulki (ciasto będzie klejące, więc najlepiej zmoczyć ręce wodą), lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut, aż ciastka się ładnie zarumienią.



1 komentarz:

  1. bardzo fajne i zdrowe te ciacha, w dodatki z moim ulubionym masłem orzechowym <3

    OdpowiedzUsuń