Kolejna wersja ciastek owsianych :) Tym razem jako tłuszczu użyłam masła orzechowego, który nadał ciastkom mocno orzechowy smak. Dodatkiem jest tu gorzka czekolada, którą z powodzeniem można zastąpić suszonymi owocami, np. żurawiną.
Składniki (ok. 20-25 ciastek):
3 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
4 łyżki syropu z agawy lub klonowego
2 jajka
1½ szklanki płatków owsianych górskich
¾ szklanki mąki orkiszowej typ 700
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki zmielonych migdałów
6 kawałków (kostek) gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Masło orzechowe rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Do ostudzonego masła dodajemy syrop, jajka następnie
wszystko mieszamy do jednolitej masy.
2. W drugiej misce łączymy wszystkie „suche” składniki: mąkę, płatki, proszek do pieczenia, zmielone migdały i posiekaną nożem czekoladę, po czym
wsypujemy je do "mokrej" masy z masłem. Całość mieszamy łyżką do dokładnego
połączenia składników.
3. Piekarnik ustawiamy na 180st. z termoobiegiem.
4. Z masy formujemy w rękach małe kulki (ciasto będzie klejące, więc najlepiej zmoczyć ręce wodą), lekko spłaszczamy i układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut, aż ciastka się ładnie zarumienią.
bardzo fajne i zdrowe te ciacha, w dodatki z moim ulubionym masłem orzechowym <3
OdpowiedzUsuń