środa, 24 lipca 2013

Wegańska, wegetariańska tortilla z farszem z soczewicy

Wczoraj pojawił się przepis na tortillę. Teraz go przypomnę i zaprezentuję moją propozycję podania meksykańskich placków, czyli przepis na farsz z soczewicą w roli głównej.






Składniki na ciasto:
4,5 szklanki mąki orkiszowej + ok.2 szklanki do obsypania stolnicy i ciasta
1,5 szklanki wody
2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugnieść na gładkie ciasto.
Podzielić ciasto na ok. 10 części i rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką (ciasto wyszło mi bardzo klejące, więc międzyczasie każdą część obsypywałam mąką).
Smażyć na suchej patelni, aż placki się lekko zarumienią.

Składniki na farsz:
soczewica z puszki (240g po odsączeniu)
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
kapusta pekińska (1 liść na 1 placek)
kolendra
sos czosnkowy (przepis tutaj) - opcjonalnie

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić, wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem ok 10 min. Nadmiar wody odparować, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i soczewicę. Doprawić, wymieszać.

Placek posmarować sosem czosnkowym, położyć liść kapusty, kilka łyżek sosu i gotowe.







5 komentarzy:

  1. Jadłam podobne ale bez kapusty :) Bardzo lubię wszelkie dania z soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczewicę lubię,ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. soczewica bardzo mi przypomina w smaku mieso mielone wiec na pewno super pasuje do torilli ;)

    OdpowiedzUsuń