Składniki:
NA PASTĘ
0.5 kg bobu
2 łyżki twarożku
ząbek czosnku
sól morska, pieprz
0.5 kg bobu
2 łyżki twarożku
ząbek czosnku
sól morska, pieprz
RYBA
2 filety z łososia
sól morska ziołowa, pieprz
10g masła
DODATKOWO:
szklanka brązowego ryżu
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
PASTA
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (młody bób przez ok. 15- 20 min, starszy dłużej - nawet do 30 minut). Rozgnieść i wymieszać widelcem.
Dodać twarożek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
RYBA
Filety umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem.
Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na kawałki ryby ułożyć parę wiórków masła.
Nakryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 min.
Na talerzach układać ryż, pastę z bobu, na całość położyć kawałek ryby.
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (młody bób przez ok. 15- 20 min, starszy dłużej - nawet do 30 minut). Rozgnieść i wymieszać widelcem.
Dodać twarożek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
RYBA
Filety umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem.
Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na kawałki ryby ułożyć parę wiórków masła.
Nakryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 min.
Na talerzach układać ryż, pastę z bobu, na całość położyć kawałek ryby.
aż ślinka cieknie :) własnie miałam dziś ochotę na rybkę na obiad. nie wiem czy dostanę u mnie bób, ale poszukam :>!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńwłaściwie to czemu nie zgłosisz tego na ten konkurs na zdrowe przepisy? (https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122) mój głos byś miała :) a sprzęt kucheny zawsze się przyda
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten przepis podoba:)w sam raz na moje zaplanowane piątkowe rybne obiady:)
OdpowiedzUsuń