Dziś mały eksperyment- bałam się jaki efekt smakowy da połączenie fasoli, szpinaku i pomidorów, jednak wyszło pysznie!
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 mała cukinia
1 cebula
czerwona fasola konserwowa 125g
szpinak 100g
1 czerwona papryka
2 duże pomidory (najlepiej dojrzałe)
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól morka, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Pomidory zetrzeć na tarce na dużym oczku, pół cebuli obrać i zetrzeć na tarce na małym oczku.
Do cebuli i pomidorów dodać do smaku bazylii, oregano, soli i pieprzu.
Smażyć na patelni, aż woda odparuje- tak by powstała konsystencja sosu.
Paprykę, drugą połowę cebuli i cukinię pokroić w kostkę (ja cukinię pokroiłam w "półtalarki", jednak nie ma to znaczenia). Czosnek przecisnąć przez praskę.
Szpinak podsmażyć na patelni razem z pokrojoną cebulką i czosnkiem.
Na oddzielnej patelni (dużej!) smażyć na odrobinie oleju pokrojoną w kostkę pierś kurczaka oraz paprykę i cukinię.
Gdy mięso z warzywami będzie już gotowe, dodać szpinak i odsączoną fasolkę. Po chwili dolać sos i smażyć razem na małym ogniu przez ok 5 minut.
bardzo lubię takie potrawki z patelni, do tego trochę ryżu lub makaronu i obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuń