poniedziałek, 29 lipca 2013

Brokuł i kalafior z kurczakiem w sosie beszamelowym

Od tygodnia miałam ochotę na brokuła, w końcu stworzyłam danie, które już chyba na zawsze pozostanie na liście ulubionych.
Być może wyglądem nie powala na kolana, ale gwarantuje, że nie będziecie mogli oderwać się od talerza:)




Składniki (porcja na 4 osoby):
1 mały kalafior
1 mały brokuł
1 pierś z kurczaka
1 cebulka
1 łyżka posiekanego koperku
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól morska ziołowa, pieprz

sos beszamelowy:
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka masła
1,5 łyżki mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można dodać np. mąkę gryczaną)
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:
Brokuła i kalafiora podzielić na drobne części i ugotować na parze.
Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić solą i pieprzem.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i smażyć razem z mięsem.
Ugotowanego brokuła wraz z kalafiorem wrzucamy na patelnię.

Przygotowujemy sos beszamelowy:
Do połowy szklanki mleka dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową i mieszamy do momentu, aż nie będzie grudek. Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka i zagotowujemy. W momencie zagotowywania się mleka, wlewamy do garnka pól szklanki mleka z mąką, zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż sos stanie się gęsty. Dodajemy łyżeczkę masła oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Danie zalewamy sosem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy koperkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz