Na blogu już przedstawiłam dwukrotnie przepis na naleśniki orkiszowe, najpierw z bananami, migdałami i daktylami, później z warzywami. Przepis na ciasto pozostaje niezmienny, jednak dziś w roli farszu występuje szpinak.
Szpinak jest źródłem potasu, żelaza i kwasu foliowego, dlatego polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie, anemię i kobietom ciężarnym.
Szpinak jest źródłem potasu, żelaza i kwasu foliowego, dlatego polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie, anemię i kobietom ciężarnym.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
szklanka mleka (ja użyłam mleka sojowego)
szklanka wody
2 jajka
szczypta soli
+ olej roślinny do smażenia
Składniki na farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku 450g
pół cebuli
2 ząbki czosnku
5 łyżek śmietany (u mnie roślinna-owsiana)
sól morska ziołowa
pieprz
Składniki na sos:
1 szklanka mleka roślinnego (u mnie standardowo sojowe)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki orkiszowej typ 700
sól morska
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Robimy naleśniki- wszystkie składniki na ciasto razem zmiksować. Ciasto wylać na słabo rozgrzaną patelnię i smażyć na łyżce oleju (tylko pierwszego naleśnika, potem smażymy na suchej patelni) po obu stronach, obracając je tylko raz.
2. Następnie przygotowujemy farsz- szpinak rozmrażamy w garnuszku, odparowujemy nadmiar wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i śmietanę. Doprawić i wymieszać
3. Sos- masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę orkiszową. Zalać mlekiem, doprawić do smaku solą morską i gałką muszkatołową, zagotować (cały czas mieszając).
4. Szpinak zawinąć w naleśniki. Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i zapiekać ok. 10 min w 200'
moje ulubione nadzienie naleśnikowe i do tego tak pysznie zapiekane *-* !
OdpowiedzUsuńMm pycha :)
OdpowiedzUsuń