Już kiedyś wspominałam o tym, że migdały zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, mangan, miedź, potas, są źródłem witaminy B2 oraz E, która wpływa korzystanie na stan urody. Mimo, że również dość kaloryczne mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi – obniżają tzw. „zły” cholesterol (LDL), podnosząc jednocześnie ten "dobry" (HDL). Obniżają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu, nowotworów oraz cukrzycy (regulują poziom cukru we krwi). Warto jednak przypomnieć jak wiele zyskuje nasz organizm kiedy wybieramy zdrowe słodkości.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka migdałów
3 jajka
5 łyżek syropu z agawy
2 łyżki masła
olejek migdałowy
Przygotowanie:
Migdały zmielić lub rozdrobnić (np. za pomocą blendera).
Masło i żółtka utrzeć na gładką masę za pomocą miksera.
Białka ubić na sztywną pianę za pomocą miksera.
Do piany z białek dodać masę z żółtek i masła, płatki owsiane, zmielone migdały, syrop z agawy i kilka kropel olejku migdałowego.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok.10-15 min w 180'C.
owsiane chrupanie to moje ulubione chrupanie! ;-)
OdpowiedzUsuńowsiane najlepsze i najzdrowsze- uwielbiam !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za udział w akcji Nakarm Cukrzyka :)
OdpowiedzUsuńJednocześnie chciałabym Was zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
pozdrawiam
przekonałam się, że dla mnie płatki owsiane są niezjadliwe...nawet w postaci ciasteczek, przykro mi :-( Ciepło pozdrawiam. Mia
OdpowiedzUsuńMoże powinnam je (płatki owsiane błyskawiczne)najpierw zaparzyć? Albo nie dodawać żurawiny do ciastek?nie wiem... wyszły mi tak niedobre:-(
Na naszym blogu znajdziesz kilka propozycji na ciastka owsiane, może jakaś przypadnie Ci do gustu. Poza tym zachęcam do skorzystania z przepisów na inne zdrowe słodkości, jeśli ciasteczka owsiane nie są dla Ciebie. Pozdrawiam również :)
Usuń