niedziela, 14 lipca 2013

Sałatka z malinami, kaszą jaglaną i orzechami brazylijskimi

Ta sałatka powstała bardzo spontanicznie i pozytywnie nas zaskoczyła :) Można ją potraktować jako zdrowy deser :)

Dodatkowo warto wspomnieć coś o orzechach brazylijskich. Przyznaję, że pierwszy raz ich spróbowałam i już się w nich zakochałam... 
No to teraz coś o właściwościach orzechów brazylijskich:
  • zawierają niezwykle wysoki poziom selenu - stanowią największe źródło selenu pochodzenia roślinnego (wystarczy 1 orzech dziennie aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek!)
  • są znakomitym źródłem witaminy E (przeciwutleniacz zapobiegający degradacji komórek), zwaną witaminą "młodości", która między innymi korzystnie wpływa na cerę (polecane są po zabiegach operacyjnych i oparzeniach w celu regeneracji skóry)
  • oprócz selenu, zawierają bardzo dobry poziom innych minerałów, takich jak miedź, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo, fosfor i cynk
  • zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych (zwłaszcza nowotworu gruczołów piersiowych, prostaty i płuc)
  • regulują poziom cholesterolu we krwi oraz wzmacniają układ odpornościowy
Orzechy brazylijskie są dość kaloryczne, ale nawet jak jesteśmy na diecie, nie powinniśmy rezygnować z jedzenia orzechów (nie tylko brazylijskich)! Nie musimy przecież zjeść od razu całej miseczki - jak już napisałam powyżej, wystarczy regularnie spożywać 1 orzech brazylijski dziennie, aby korzystnie wpłynęło to na nasz organizm :)







Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/3 szklanki suchej kaszy)
5 łyżek twarogu (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym)
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
sałata roszponka ok. 150g
2-3 garście malin (ok 15 sztuk)
kilka sztuk orzechów brazylijskich (mogą być też włoskie) pokrojonych na mniejsze kawałki

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). 1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklankami wrzątku (można osolić szczyptą soli) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości, kasza musi wchłonąć całą wodę). 
2. Kaszę studzimy, następnie mieszamy z twarożkiem/jogurtem i syropem.
3. Sałatę roszponkę myjemy, osuszamy i dodajemy do kaszy z sałatą. Posypujemy malinami, orzechami i delikatnie mieszamy.






2 komentarze: