niedziela, 28 lipca 2013

Ciasto na maślance z malinami

Malinowy sezon się kończy, trzeba szybko wykorzystać te ostatnie chwile!
Nie wyobrażamy sobie czekać cały rok na kolejną dawkę malin, dlatego sporo zamroziłyśmy- polecamy i Wam to zrobić!


Składniki:
2.5 szklanki mąki orkiszowej typ 700
3/4 szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
1 szklanka maślanki
3 łyżki oleju kokosowego
2 rozbełtane jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka malin

Kruszonka (nie jest konieczna!):
1/2 kostki masła
1/2 szklanki ksylitolu (lub innego zamiennika cukru)
1 szklanka mąki orkiszowej
1 żółtko jajka

Przygotowanie:
Olej rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki wymieszać w misce widelcem. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Na wierzchu ułożyć maliny.
Przygotować kruszonkę: składniki wymieszać, zagnieść ciasto.
Kruszonką posypać wierzch.
Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min.



3 komentarze:

  1. świetne ciasto na letnie popołudnia do kawki :) poza tym jest zdrowe i pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, ale maliny u mnie na działce dopiero się zaczynają

    OdpowiedzUsuń
  3. w takim razie zazdrość nas zżera!:)

    OdpowiedzUsuń