czwartek, 4 lipca 2013

Drobiowe roladki ze szpinakiem i kaszą jaglaną

Drobiowe roladki faszerowane szpinakiem świetnie się sprawdzą na obiad, jak i na przyjęcie, bo ładnie się prezentują ;) W przepisie pokazane są 2 wersje: zawinięte w szynkę parmeńską lub bez (obie bardzo pyszne). Roladki można podawać w całości albo pokroić na talarki i serwować jako przekąskę.






Składniki (na 6 sztuk):
2 piersi z kurczaka ok. 500g
szpinak świeży lub mrożony (2-3 garście)
kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie -  można dodać też jakiegoś serka, np. twarogu, mozzarelli)
ząbek czosnku
szynka parmeńska - na każdą roladkę 1 plasterek (opcjonalnie - na zdjęciach pokazana też wersja bez szynki, ale wówczas trzeba użyć wykałaczek)
1 mała cukinia
jarzynka z solą morską, pieprz
olej do smażenia


Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i każdą pierś kroimy ostrym nożem wzdłuż na 3 cieniutkie plastry (jak się uda to można nawet na 4). Przyprawiamy jarzynką (zdrowy odpowiednik znanej vegety).


2. Mrożony szpinak rozmrażamy, świeży opłukujemy. Podsmażamy go w garnuszku na niewielkiej ilości oleju bądź masła, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawiamy solą morską i pieprzem do smaku. Dodajemy kaszę jaglaną lub serek (na zdjęciu wersja z kaszą).

3. Na przyprawione filety nakładamy farsz i zawijamy w roladki. Zawijamy szynką parmeńską albo przekłuwamy tylko wykałaczkami.


4. Zawinięte roladki podsmażamy chwilkę na patelni (ok.3-4 minut)

5. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy łyżeczkę oleju i rozsmarowujemy go najlepiej pędzelkiem. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i układamy na dno naczynia. Na cukinię układamy podsmażone roladki i wkładamy (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 200st. na ok. 20-25 minut (aż się ładnie zarumienią).



1 komentarz: