piątek, 26 lipca 2013

Fasolka szparagowa po prowansalsku

Fasolka najczęściej serwowana jest z bułką tartą, która zamienia nasz posiłek w ogromną bombę kaloryczną. 
Sama fasolka szparagowa jest niskokaloryczna, jest źródłem błonnika, potasu, żelaza, magnezu, kwasu foliowego. Ponadto przyspiesza metabolizm, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma działanie przeciwcukrzycowe, usuwa toksyczne substancje z organizmu.
Jak sami widzicie ze spożywania fasolki płynie wiele korzyści, dlatego dziś przedstawiam alternatywę dla najpopularniejszego dania z jej udziałem.
Dzisiejszy przepis sprawdza się jako samodzielne danie lub dodatek do kaszy, ryżu, mięsa lub warzyw.




Składniki:
2 garści fasolki szparagowej (ok 200g)
3 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Fasolkę umyć, odciąć końce i gotować w osolonej wodzie aż do miękkości- ok.20 minut.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Wrzucić na patelnię z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Jeśli pomidory nie przypominają nadal gęstego sosu można potraktować je ubijakiem do ziemniaków. Dodać fasolkę, doprawić, wymieszać i gotowe. :)



1 komentarz:

  1. Świetna alternatywa klasycznej fasolki z bułką tartą dla osób na diecie, tak jak ja. Na pewno spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń