piątek, 3 maja 2013

Migdałowe makaroniki

W wielu przepisach wykorzystuje się tylko żółtko jajka, co zatem zrobić z białkiem, jak je wykorzystać? Oto mój ulubiony sposób- aromatyczne, migdałowe ciasteczka. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.





Składniki:szklanka migdałów
2 białka jajek
3 łyżki ksylitolu (zamiennik cukru)
łyżeczka olejku migdałowego

Przygotowanie:
Migdały zmielić lub zblendować.
Ubić białka na sztywną pianę za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki.
Migdały połączyć z pianą i delikatnie wymieszać. Dodać ksylitol i olejek, zamieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Nabierać ciasto łyżką i układać na papierze, zachowując odstępy.
Piec w temperaturze 150 stopni przez 20-30 min.





1 komentarz: