niedziela, 9 czerwca 2013

Soczyste muffinki ananasowo- truskawkowe

Bałam się, że nie urosną... ale urosły! Przepyszne połączenie smaków, do tego ilość owoców sprawia, że są naprawdę wilgotne. Zdecydowanie wybieram te muffinki na przysmak lata!
Przypominam, że każdy może wybrać swój własny zamiennik cukru, nie musi być to ksylitol :)



Składniki (na 12 sztuk):
2 jajka
pół szklanki mleka (ja użyłam sojowego)
10 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
1 szklanka mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki ksylitolu
4 średnie truskawki
1 krążek świeżego ananasa (o wysokości ok 1 cm)

 Przygotowanie:
 Rozpuszczony olej kokosowy ostudzić.
 Jajka ubić z olejem i mlekiem.
 W drugiej misce wymieszać składniki suche, czyli mąki, proszek do pieczenia i ksylitol.
 Połączyć składniki mokre i suche.
 Ananasa i truskawki pokroić na drobne kawałki (jak na zdjęciu).
 Owoce dodać do ciasta, wymieszać.
 Nakładać do papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.



3 komentarze:

  1. Mmmmmmm, muszą być wyborne! :) Zdecydowanie moje smaki. Jestem pod dużym wrażeniem Twoich zdjęć, pięknych kompozycji... Super!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję... a właściwie dziękujemy- prowadzimy bloga w czwórkę :)
      A muffinki? Sama nie przypuszczałam, że wyjdą aż tak dobre!

      Usuń