piątek, 14 czerwca 2013

Soja prażona

O tym, że soja jest bardzo zdrowa już wspominałyśmy w tym tygodniu przy okazji przepisu na soję w sosie pomidorowym. Tym razem proponujemy coś, co może być doskonałą alternatywą niezdrowych chipsów czy innych "zapychaczy". Świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatki (przepis klik).



Składniki (porcja na blaszkę):
soja ziarno 180g (1 szklanka)
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy:
½ łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki czosnku granulowanego
½ curry

Przygotowanie:
Soję moczymy w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Następnie odcedzamy na sitku, wysypujemy na ręcznik papierowy, osuszamy i przekładamy do miski.
W osobnej miseczce mieszamy oliwę z przyprawami, którą następnie wlewamy do ziaren soi i dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarna były obtoczone. Wsypujemy na blaszkę równomiernie wyłożonej papierem do pieczenia. Prażymy w nagrzanym piekarniku na 180st. przez ok. 45 minut.

3 komentarze:

  1. Pojutrze już piątek, więc na sobotni wieczór planuję wypróbowanie przepisu ;-) majkrone.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pojutrze już piątek, więc na sobotni wieczór planuję wypróbowanie przepisu ;-) majkrone.pl

    OdpowiedzUsuń