piątek, 5 lipca 2013

Pieczony łosoś z pastą z bobu i ryżem

Ostatnio na blogu pojawił się przepis na pastę z bobu. Dzisiaj przedstawiam propozycję wykorzystania jej jako dodatek do obiadu, a dokładnie ryby. 









Składniki:
NA PASTĘ
0.5 kg bobu
2 łyżki twarożku
ząbek czosnku
sól morska, pieprz

RYBA
2 filety z łososia
sól morska ziołowa, pieprz
10g masła

DODATKOWO:
szklanka brązowego ryżu

Przygotowanie:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

PASTA
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (młody bób przez ok. 15- 20 min, starszy dłużej - nawet do 30 minut). Rozgnieść i wymieszać widelcem.
Dodać twarożek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.

RYBA
Filety umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem.
Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na kawałki ryby ułożyć parę wiórków masła.
Nakryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni  na 20 min.

Na talerzach układać ryż, pastę z bobu, na całość położyć kawałek ryby.





4 komentarze:

  1. aż ślinka cieknie :) własnie miałam dziś ochotę na rybkę na obiad. nie wiem czy dostanę u mnie bób, ale poszukam :>!

    OdpowiedzUsuń
  2. właściwie to czemu nie zgłosisz tego na ten konkurs na zdrowe przepisy? (https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122) mój głos byś miała :) a sprzęt kucheny zawsze się przyda

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się ten przepis podoba:)w sam raz na moje zaplanowane piątkowe rybne obiady:)

    OdpowiedzUsuń