niedziela, 7 lipca 2013

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami lub szpinakiem

Polędwiczki wieprzowe podane w poniższy sposób są smaczne i soczyste. Proste i szybkie w wykonaniu, a do tego świetnie się prezentują na stole:) Poniżej przedstawiam dwie wersje - z suszonymi pomidorami lub ze szpinakiem. 





Składniki:
polędwica wieprzowa
suszone pomidory w zalewie (ilość sztuk zależy od ilości nacięć - ja zużyłam pół słoiczka) lub ok. 100-150g świeżego szpinaku (może być też mrożony)
sól morska ziołowa
pieprz
1 ząbek czosnku (do wersji ze szpinakiem)

Przygotowanie:
1. Polędwicę umyć, osuszyć, ponacinać co 2cm (nie do końca, tak aby powstały "kieszonki"). Mięso przyprawić solą morską ziołową i pieprzem (również wewnątrz kieszonek). Jeżeli mamy czas, to odstawić mięso na co najmniej pół godziny do lodówki (im dłużej, tym lepiej).

2. W tym czasie przygotowujemy farsz:
  • Szpinak podsmażyć na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą morską i pieprzem do smaku.
  • Suszone pomidory odcedzamy z zalewy.

3. Po schłodzeniu mięsa w lodówce, nadziewamy kieszonki farszem (szpinakiem lub pomidorami), układamy w szkle żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez ok. 20 min. (bez termoobiegu). 5 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby mięso się ładnie przypiekło.




1 komentarz:

  1. smakowite polędwiczki :) polecam też przepis na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-poledwiczki-w-miodzie/

    OdpowiedzUsuń