czwartek, 11 lipca 2013

Sałatka z pędami bambusa i szynką

Ta pyszna sałatka zachwyciła u mnie już wielu gości - podaję ją często zamiast tradycyjnej polskiej majonezowej sałatki warzywnej na rodzinnych spotkaniach :) Do tego jest prosta i szybka w wykonaniu.

Składniki:
100g szynki z indyka
2 ogórki kiszone
100g pędów z bambusa
120g kukurydzy konserwowej

Sos: 
łyżka oliwy extra virgin
sól, pieprz do smaku
kilka kropli cytryny

Przygotowanie:
Szynkę, ogórka pokroić w kosteczkę, pędy na krótsze paseczki. Całość odsączyć na sitku.
Po odsączeniu wymieszać składniki i polać sosem przygotowanym z oliwy, soli, pieprzu i soku z cytryny.




5 komentarzy:

  1. Super sałatka uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani autorko,chce jutro zrobić tą sałatkę dla rodziny,proszę mi odp. czy ten bambus jest kupowany w wodzie czy jakiejs zalewie? bo jedyny jaki znalazłam w puszce to pędy bambusa w wodzie :(.

    OdpowiedzUsuń
  3. O to super :) i dziękuje za expesową odp. dam znać jak wyszła :))

    OdpowiedzUsuń