poniedziałek, 1 lipca 2013

Pasta z bobu

O bobie wspominałyśmy przy  przepisie na sałatkę.
Dziś wykorzystałam tę roślinę jako główny składnik pasty, która idealnie nadaje się na chleb lub jako dodatek do dań obiadowych.



Składniki:
0.5 kg bobu
2 łyżki twarożku
ząbek czosnku
sól morska, pieprz

Przygotowanie:
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (młody bób przez ok. 15- 20 min, starszy dłużej - nawet do 30 minut). Rozgnieść i wymieszać widelcem.
Dodać twarożek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.



4 komentarze:

  1. własnie mam worek bobu i już wiem co z niego zrobię...hih :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdrowie :) Aż chce mi się kupić trochę bobu! :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, przepadam za bobem ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. My dopiero od niedawna się nim zajadamy i żałujemy, bo jest świetny:)
    Już niedługo na blogu pojawi się propozycja dania z tą pastą;)

    OdpowiedzUsuń