wtorek, 7 maja 2013

Deser z quinoa

Quinoa, zwana również komosą ryżową, jest naturalnie bezglutenowa. Dzisiaj podsuwam pomysł na deser z jej udziałem. Polecam dla dzieci - mojej prawie 2-letniej córeczce bardzo smakuje :)

Składniki na 2 małe pucharki:
pół szklanki quinoa
pół szklanki mleka kokosowego
¼ szklanki wody
3 jabłka
żurawina
pół łyżeczki syropu z agawy
szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Mus jabłkowy: 
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną gotującej się wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Nadmiar wody należy odparować. Jeżeli wybraliśmy bardzo kwaśne jabłka, można delikatnie osłodzić. Doprawić cynamonem. Mus pozostawiamy do ostygnięcia.

Do małego garnka wsypujemy quinoa, zalewamy mlekiem i wodą. Po zagotowaniu, gotujemy na małym ogniu, aż ziarenka wchłoną mleko z wodą i staną się miękkie.
Na dno każdego pucharka przekładamy pół szklanki musu jabłkowego, następnie ostudzoną quinoa. Posypujemy pokrojoną żurawiną i szczyptą cynamonu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz