pół szklanki quinoa
pół szklanki mleka kokosowego
¼ szklanki wody
3 jabłka
żurawina
pół łyżeczki syropu z agawy
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną gotującej się wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Nadmiar wody należy odparować. Jeżeli wybraliśmy bardzo kwaśne jabłka, można delikatnie osłodzić. Doprawić cynamonem. Mus pozostawiamy do ostygnięcia.
Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną gotującej się wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Nadmiar wody należy odparować. Jeżeli wybraliśmy bardzo kwaśne jabłka, można delikatnie osłodzić. Doprawić cynamonem. Mus pozostawiamy do ostygnięcia.
Do małego garnka wsypujemy quinoa, zalewamy
mlekiem i wodą. Po zagotowaniu, gotujemy na małym ogniu, aż
ziarenka wchłoną mleko z wodą i staną się miękkie.
Na dno każdego pucharka przekładamy pół
szklanki musu jabłkowego, następnie ostudzoną quinoa. Posypujemy pokrojoną
żurawiną i szczyptą cynamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz