Zaletą tego słodkiego przysmaku jest fakt, że nie trzeba uruchamiać piekarnika:)
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1,5 szklanki ryżu preparowanego
pół szklanki drobno pokrojonych suszonych owoców (żurawina, morela)
pół szklanki słonecznika
3,5 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
3 łyżki miodu
2,5 łyżki syropu klonowego
2 łyżki dżemu truskawkowego
1 mały jogurt
2 łyżeczki agaru
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy masło orzechowe, miód,
syrop i dżem do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zdejmujemy z
palnika.
W misce mieszamy suche składniki: płatki, ryż,
suszone owoce, słonecznik i wsypujemy je do „mokrej” masy w garnku. Mieszamy
bardzo dokładnie, tak żeby wszystkie składniki były obtoczone w słodkiej masie.
Naczynie żaroodporne albo blaszkę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i gotową masę wciskamy w naczynie
(najlepiej użyć kawałek papieru, aby masa nie przyklejała się do ręki).
Następnie przygotowujemy polewę jogurtową. W
małym garnuszku w kilku łyżkach wody rozpuszczamy agar-agar i doprowadzamy do
wrzenia. Lekko studzimy (cały czas mieszając) i dodajemy do jogurtu intensywnie
mieszając (można też użyć miksera). Gotową polewę nakładamy na masę musli i
odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Krajankę należy przechowywać w lodówce.
Nie no pycha ! I to jeszcze "na zimno", idealna na lato :)
OdpowiedzUsuń