piątek, 10 maja 2013

Orzechowa krajanka musli bez pieczenia

Jeżeli lubicie batoniki musli, to polecam ten przepis. Krajanka ma intensywnie orzechowy smak.
Zaletą tego słodkiego przysmaku jest fakt, że nie trzeba uruchamiać piekarnika:)





Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
1,5 szklanki ryżu preparowanego
pół szklanki drobno pokrojonych suszonych owoców (żurawina, morela)
pół szklanki słonecznika
3,5 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
3 łyżki miodu
2,5 łyżki syropu klonowego
2 łyżki dżemu truskawkowego
1 mały jogurt
2 łyżeczki agaru

Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy masło orzechowe, miód, syrop i dżem do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zdejmujemy z palnika.
W misce mieszamy suche składniki: płatki, ryż, suszone owoce, słonecznik i wsypujemy je do „mokrej” masy w garnku. Mieszamy bardzo dokładnie, tak żeby wszystkie składniki były obtoczone w słodkiej masie.
Naczynie żaroodporne albo blaszkę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i gotową masę wciskamy w naczynie (najlepiej użyć kawałek papieru, aby masa nie przyklejała się do ręki).
Następnie przygotowujemy polewę jogurtową. W małym garnuszku w kilku łyżkach wody rozpuszczamy agar-agar i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy (cały czas mieszając) i dodajemy do jogurtu intensywnie mieszając (można też użyć miksera). Gotową polewę nakładamy na masę musli i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Krajankę należy przechowywać w lodówce.



1 komentarz:

  1. Nie no pycha ! I to jeszcze "na zimno", idealna na lato :)

    OdpowiedzUsuń