Jutro Dzień Matki więc postanowiłam, że będzie to dzień bez liczenia kalorii ;) Tort na prawdziwej bitej śmietanie - mój ulubiony :) Jednak pozostałam wierna mące orkiszowej i ksylitolowi, bo to produkty, które na stałe zagościły w naszym domu. Podaję też przelicznik cukru na fruktozę wg moich własnych wcześniejszych kulinarnych doświadczeń.
U mnie tort już się chłodzi w lodówce na jutro :)
Składniki:
4 jaja
½ szklanki ksylitolu (lub 1/4 szklanki fruktozy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki mąki orkiszowej typ 700
¼ szklanki skrobi kukurydzianej
1. Do większej miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
2.
Rozdzielamy żółtka od białek. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną
pianę za pomocą miksera. Jajka powinny być schłodzone wcześniej w
lodówce, można dodać szczyptę soli - to pomoże w ubiciu piany. Cały
czas miksując, dodajemy stopniowo po żółtku i pod koniec wsypujemy pół szklanki
cukru. Następnie przekładamy masę do miski z mąką i proszkiem. Mieszamy
delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do
tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem
(wystarczy dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy ok. 30 min. (do suchego patyczka).
3. Wystudzone ciasto kroimy na 2 krążki i skrapiamy kilkoma kroplami przegotowanej osłodzonej wody.
MASA
Składniki:
1 litr śmietany eko 36% (musi się
chłodzić przed ubiciem 12 godz.)
4 łyżki ksylitolu (lub 2 łyżki fruktozy)
2 banany
maliny
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną masę, pod koniec
dodajemy ksylitol albo fruktozę. Gotowym kremem
śmietankowym smarujemy pierwszy krążek i układamy na nim maliny. Przykrywamy drugim krążkiem, układamy talarki banana (skropione wcześniej cytryną aby nie sczerniały) i jeszcze raz smarujemy kremem. Na wierzchu układamy borówki do dekoracji. Gotowy tort należy schłodzić w lodówce przed podaniem.
O jaki perfekcyjny ! I te kontrastujące boróweczki :3
OdpowiedzUsuń