piątek, 17 maja 2013

Tarta orkiszowa z fasolką Adzuki

Jak powszechnie wiadomo, rośliny strączkowe są bardzo zdrowe, więc zachęcamy do wypróbowania kolejnego przepisu z fasolką adzuki - drobną, czerwoną i o lekko słodkawo-orzechowym smaku. Jako, że fasolę trzeba długo gotować to polecam ugotować jej więcej i przygotować też inne danie np. fasolę adzuki w pomidorach. Ugotowaną fasolę można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Natomiast po przygotowaniu tarty, zostaną nam niepotrzebne białka jajek, więc od razu możemy zrobić sobie coś na deser (migdałowe makaroniki). Zawsze stosuję taki "recykling" w kuchni ;)





Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
1 jajko
½ łyżeczki soli morskiej
szczypta oregano, pieprzu
100 g masła (powinno być miękkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
kilka plasterków chudej szynki (wegetarianie pomijają)
1 szklanka fasoli adzuki
½ dużej czerwonej papryki
czerwona cebula
ząbek czosnku
kilka plasterków pomidora
przyprawy: sól morska ziołowa, pieprz

Sos:
200g chudego twarogu w kostce
½ szklanki mleka
3 żółtka
szczypta soli morskiej, pieprzu, oregano, tymianek

Przygotowanie:

Nadzienie:
Fasolę przed gotowaniem należy namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Następnie wylewamy wodę z moczenia, płuczemy nasiona i gotujemy w "świeżej" wodzie ok. 45 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. Fasolę solimy dopiero pod koniec (jeżeli osolimy wcześniej, wydłuży to czas gotowania).

Na patelni, na minimalnej ilości oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę i dalej podsmażamy kilka minut.  Zdejmujemy z ognia i dodajemy ugotowaną fasolkę. Odstawiamy do ostygnięcia.




Sos:
W miseczce roztrzepujemy 3 żółtka widelcem, dodajemy pokruszony w ręce twaróg, mleko, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, a następnie energicznie mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy drewnianą łyżką w misce (albo na stolnicy), następnie szybko zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę gładkie (jeżeli nie wychodzi, to można dodać troszkę zimnej wody). Ciasto wkładamy do plastikowego pojemnika z pokrywką i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny (można nawet dłużej, np. dzień wcześniej). Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy go na okrągły placek wielkości formy od tarty i wykładamy nim formę. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st.) na ok. 15 minut. 

Wyjmujemy, nakładamy farsz i zalewamy przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy kilka plasterków pomidora i ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok. 30 minut, aż się tarta zarumieni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz