czwartek, 30 maja 2013

Tarta z truskawkami i borówkami

Przyszedł w końcu czas na truskawki :) Rzadko kto ich nie lubi - nic dziwnego, bo są smaczne, pachną latem, wyglądają apetycznie, a do tego są super zdrowe! Truskawki są naturalną bombą witaminową - mają więcej witaminy C niż cytryna oraz są bogatym źródłem żelaza. Mają działanie odkwaszające, oczyszczające i wzmacniające. Poprawiają przemianę materii, dzięki czemu pomagają przy zrzucaniu zbędnych kilogramów.

Zalet borówek amerykańskich jest mnóstwo, więc wymienię te według mnie najważniejsze: przede wszystkim chronią wzrok, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi, opóźniają proces starzenia, poprawiają pamięć i chronią przed powstawaniem i rozwojem chorób nowotworowych.

Oczywiście truskawki i borówki to tylko przykład, tarta będzie również wyśmienicie smakować np. z jagodami, malinami, jeżynami, poziomkami.... 

Tarta to bardzo dobry pomysł na "efektowny" wypiek, na pewno goście będą zachwyceni :) Plusem jest to, że nie poddajemy owoców obróbce termicznej, która niestety zawsze zmniejsza w jakimś stopniu drogocenne ich właściwości prozdrowotne.
Przepis możemy wykorzystać zarówno w tradycyjnej dla tarty formie albo w tarteletkach (powinno wyjść  ok. 8 szt.)






SKŁADNIKI:

Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
kostka masła
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżeczka zamiennika cukru (ja użyłam stewii)

Masa budyniowa:
mleko kokosowe 400ml
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 żółtko
1 łyżka syropu (klonowego albo z agawy)

Owoce (kompozycja widoczna na zdjęciach):
ok. 400g truskawek
ok. 20 - 25 borówek amerykańskich

PRZYGOTOWANIE:

1. Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy drewnianą łyżką w misce (albo na stolnicy), następnie szybko zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę gładkie. Jeśli będzie bardzo klejące to możemy dosypać troszkę mąki.
Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do lodówki (w plastikowym pojemniku z pokrywką) na co najmniej pół godziny (można nawet dłużej, np. dzień wcześniej). Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy go lekko na okrągły placek i wykładamy nim dokładnie formę od tarty. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180st.) na ok. 20-25 minut (należy uważać aby nie przypalić pod koniec). Pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Masa budyniowa
Masę możemy zacząć przygotowywać już po włożeniu ciasta do piekarnika.  Masa to nic innego, jak domowy budyń na mleku kokosowym.
Z mleka odlewamy połowę szklanki, resztę grzejemy z syropem. Pamiętajmy, że puszkę z mlekiem kokosowym należy wstrząsnąć przed otwarciem. Do odlanego mleka dodajemy żółtko, skrobię i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy na gotujące się mleko. Zmniejszamy ogień, energicznie mieszamy, aż do uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy co jakiś czas mieszając, aby nie zrobił się za twardy. Najlepiej spróbować czy nie potrzeba go więcej posłodzić (ja nie dosładzałam, ale to kwestia gustu).

3. Na ciasto nakładamy ostudzony budyń i układamy pokrojone truskawki i borówki (wcześniej umyte i osuszone). Najlepiej smakuje po dłuższym schłodzeniu w lodówce.

Tarta gotowa! Smacznego :)









2 komentarze:

  1. Smakowita ta tarta. I jak ładnie podana ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się wspaniale, idealne letnie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń