piątek, 31 maja 2013

Żytnie kruche ciasteczka z lukrem kokosowym

Dziś przypominamy przepis na nasze żytnie kruche ciasteczka. 
Z doświadczenia wiemy, że dzieci je uwielbiają, dlatego ich obecność podczas jutrzejszego święta jest obowiązkowa!




Składniki:
3 szklanki mąki żytniej typ 720
¾ szklanki ksylitolu (cukier brzozowy)
1 kostka masła
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
2 czubate łyżki miodu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski, połączyć przy pomocy miksera.
Konsystencja będzie dość krucha, więc trzeba ugnieść ciasto rękoma.
Rozwałkować i wycinać różne kształty, piec 10-12 minut w temperaturze 150 stopni.


Lukier z wiórków kokosowych
Składniki:
wiórki kokosowe
mleko/mleko sojowe

Wiórki kokosowe rozsypać na tacce i zostawić na jeden dzień, żeby wyschły (mimo, że nie wyglądają na mokre, to w rzeczywistości po zmieleniu nie otrzymamy proszku).
Suche wiórki zmielić, tak aby powstał pył. Ja zrobiłam to w młynku do kawy.
Proszek z wiórków zalać minimalną ilością mleka, tak by powstała gęsta konsystencja lukrowa.
Trudno określić dokładne proporcje, trzeba to zrobić "na oko".
Kolor różowy to połączenie z sokiem malinowym a brązowy z kakao.




2 komentarze:

  1. świetne zdrowe ciacha, idealne by podarować dzieciakom ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowe nawyki trzeba wpajać od początku! :)

      Usuń