Fasolka jest bardzo dobrym źródłem witamin, no i przede wszystkim białka, dlatego ta sałatka jest idealna dla wegetarian. Syta i pożywna- u nas początkowo miała być dodatkiem, a jak się okazało jest również dobra jako danie główne. Dodatkowo wyrazistego smaku nadaje oscypek. Zazdrościmy szczęściarzom, którzy przywieźli sobie ser owczy prosto z majówki w górach...;)
Ten górski przysmak odtruwa organizm, przeciwdziała odwodnieniu, poprawia pracę układu krwionośnego i jelit, wyrównuje prawidłowy poziom magnezu i wapnia, przywraca prawidłowe tętno, zapobiega miażdżycy.Składniki:
450g fasolki szparagowej zielonej (użyłam mrożonki)
400g fasoli czerwona konserwowa
oscypek- ok 50g
Sos:
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka soku z cytryny
sól morska, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, potem odcedzić i opłukać.
Fasolę czerwoną odcedzić, dodać do fasoli zielonej.
Oscypek pokroić na drobne kawałki i dodać do reszty.
Do całości dodać sos z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soku z cytryny. Doprawić solą morską i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz