sobota, 18 maja 2013

Piersi z kurczaka zawijane w szynce parmeńskiej z farszem

Przepis pochodzi z książki "Healthy Food" Lesley Waters, która jest bardzo znana w Wielkiej Brytanii. Jedyne co dodałam od siebie to jogurtowa marynata, która sprawia, że mięso jest soczyste i miękkie. W oryginale ten proces został pominięty, więc jak zależy Wam na czasie, to można mięso tylko przyprawić solą i pieprzem. Muszę przyznać, że przepis idealny! Na pewno zasmakuje również tym, którzy są oporni na zdrową kuchnię ;)



Składniki:
2 piersi z kurczaka (ok. 500g)
6 plasterków szynki parmeńskiej
1 mały jogurt naturalny
suszone pomidory w zalewie oliwnej - ok. 4 sztuki
3 łyżki chudego twarogu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawy: sól morska ziołowa, pieprz świeżo mielony, tymianek, oregano

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Wzdłuż każdej piersi wycinamy kieszonki i przyprawiamy solą morską ziołową.
W miseczce przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z 1 łyżeczką tymianku i oregano, następnie zanurzamy w niej filety. Odstawiamy  na co najmniej godzinę do lodówki (im dłużej tym lepiej). Dzięki temu mięso będzie soczyste i miękkie.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Suszone pomidory kroimy drobno, pietruszkę siekamy, dodajemy 3 łyżki twarogu, przyprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy.

Nadziewamy farszem piersi i zawijamy dokładnie plasterkami szynki, tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. 
Nagrzewamy piekarnik do 200st.
Zawinięte w szynkę piersi podsmażamy na patelni (średni ogień) na minimalnej ilości tłuszczu (po ok. 3-4 min. z każdej strony), po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko olejem.
Zapiekamy ok. 15-20 minut (bez przykrycia) do momentu aż piersi się ładnie zarumienią.




5 komentarzy:

  1. Schrupałabym takie piersi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykonałem lekki tuning... zawinąłem w szynkę szwardzwaldzką i podałem z pieczonymi szparagami i puree z ziemniaków z czosnkiem... pychota!!!

    OdpowiedzUsuń