niedziela, 12 maja 2013

Sałatka z kurczakiem i kaszą jaglaną

O zaletach kaszy jaglanej wspominałam już przy innej potrawie (zobacz przepis). Jest jedną z najzdrowszych kasz, więc warto żeby często gościła na naszych stołach! Dzisiejsza sałatka jest bogactwem witamin, idealna na kolację lub żeby zabrać np. do pracy. Na pewno doda nam więcej energii niż tradycyjna kanapka z serkiem bądź szynką ;)





Składniki:
pierś z kurczaka
pół szklanki kaszy jaglanej
pęczek pietruszki
pół cebuli
pół dużej papryki czerwonej
ciecierzyca w puszce (kilka łyżek)
ogórek zielony
2 ogórki kwaszone
olej do smażenia

Sos:
jogurt naturalny mały
sól morska ziołowa
pieprz

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego posmaku). Pół szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką wrzątku (można lekko osolić) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości). Kaszę studzimy.
  2. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Kiedy ostygnie, kroimy w kostkę.
  3. Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy.
  4. Kilka łyżek ciecierzycy (ok. 5) odsączamy na sitku.
  5. Sos: do jogurtu dodajemy sól morską, pieprz i mieszamy.
  6. Wszystkie składniki wraz z sosem łączymy w jednej misce i dokładnie mieszamy.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz