Składniki (porcja na 3 osoby):
2 torebki brązowego ryżu (albo 1 szklanka)
2 krążki świeżego ananasa
30 g pędów bambusa
100 g mini kolb kukurydzy
400 g krojonych pomidorów
pół cebuli
1 ząbek czosnku
pół małej papryki
sól morka, pieprz
2 krążki świeżego ananasa
30 g pędów bambusa
100 g mini kolb kukurydzy
400 g krojonych pomidorów
pół cebuli
1 ząbek czosnku
pół małej papryki
sól morka, pieprz
Przygotowanie:
Ryż zaraz po ugotowaniu wyjąć z torebek i przepłukać zimną wodą (będzie wtedy sypki, a nie klejący).
Do garnka wrzucić pomidory, paprykę pokrojoną w krótkie paski, małe kawałki ananasa.
Dusić ok 10 min. Dodać pędy bambusa i mini kolby kukurydzy, doprawić solą morską i pieprzem.
Dusić ok 4 minuty.
Gotowym sosem polać ryż.
Ryż zaraz po ugotowaniu wyjąć z torebek i przepłukać zimną wodą (będzie wtedy sypki, a nie klejący).
Do garnka wrzucić pomidory, paprykę pokrojoną w krótkie paski, małe kawałki ananasa.
Dusić ok 10 min. Dodać pędy bambusa i mini kolby kukurydzy, doprawić solą morską i pieprzem.
Dusić ok 4 minuty.
Gotowym sosem polać ryż.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz