niedziela, 26 maja 2013

Sałatka z kaszą jęczmienną

Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem błonnika, w dodatku takiego, który rozpuszcza się w wodzie. Oznacza to, że po spożyciu niewielkiej ilości kaszy, długo odczuwać będziemy uczucie sytości.
Sałatka jest idealna na grilla, szczególnie, gdy gościmy wegetarian.

Składniki:
pół sera feta- 135 g
1 serek wiejski grani- 150 g
pół czerwonej cebuli
1 szklanka kaszy jęczmiennej
roszpunka ok. 30 g
rukola- ok. 30 g
rzodkiewka- ok. 8 sztuk
sól morska, pieprz
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Kaszę ugotować w 2 szklankach wody (lekko osolonej) pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka (ok. 15-20 minut).
(Tak ugotowana kasza jest znacznie zdrowsza. Gotując kaszę w torebkach cenne dla nas właściwości pozostają w wodzie...)
Kaszę ostudzić. Dodać serek wiejski (bez wody) i pokrojony w kostkę ser feta. Doprawić solą morską i pieprzem wg uznania.
Cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę, dodać do kaszy. Roszpunkę i rukolę pokruszyć i również dodać do kaszy. Do całości wlać sok z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz