Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem błonnika, w dodatku takiego, który rozpuszcza się w wodzie. Oznacza to, że po spożyciu niewielkiej ilości kaszy, długo odczuwać będziemy uczucie sytości.
Sałatka jest idealna na grilla, szczególnie, gdy gościmy wegetarian.
Sałatka jest idealna na grilla, szczególnie, gdy gościmy wegetarian.
Składniki:
pół sera feta- 135 g1 serek wiejski grani- 150 g
pół czerwonej cebuli
1 szklanka kaszy jęczmiennej
roszpunka ok. 30 g
rukola- ok. 30 g
rzodkiewka- ok. 8 sztuk
sól morska, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w 2 szklankach wody (lekko osolonej) pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka (ok. 15-20 minut).
(Tak ugotowana kasza jest znacznie zdrowsza. Gotując kaszę w torebkach cenne dla nas właściwości pozostają w wodzie...)
Kaszę ostudzić. Dodać serek wiejski (bez wody) i pokrojony w kostkę ser feta. Doprawić solą morską i pieprzem wg uznania.
Cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę, dodać do kaszy. Roszpunkę i rukolę pokruszyć i również dodać do kaszy. Do całości wlać sok z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz