Składniki:
Ciasto:
4 jajka
½ szklanki + 1 łyżeczka ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru w odpowiedniej proporcji)
¾ szklanki mąki kukurydzianej
¼ szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(bezglutenowego)
3 jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
cynamon
Budyń:
½ litra mleka
1 żółtko
3 lekko czubate łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka syropu klonowego
1 płaska łyżeczka dobrego masła
Budyń:
½ litra mleka
1 żółtko
3 lekko czubate łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka syropu klonowego
1 płaska łyżeczka dobrego masła
Przygotowanie:
Mus jabłkowy:
Ciasto:
- Do większej miski wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
- Rozdzielamy żółtka od białek. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Jajka powinny być schłodzone wcześniej w lodówce, można dodać szczyptę soli - to pomoże w ubiciu piany. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo po żółtku i pod koniec wsypujemy pół szklanki cukru (ksylitol). Następnie przekładamy masę do miski z mąką, skrobią i proszkiem. Mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. (do suchego patyczka).
- Wystudzone ciasto kroimy na 2 krążki i skrapiamy kilkoma kroplami przegotowanej wody (z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu i 1 łyżeczki soku z cytryny). Pomiędzy krążki nakładamy ostudzony mus jabłkowy.
- Przygotowujemy budyń (przepis) i studzimy (co jakiś czas mieszając). Polewamy budyniem wierzch ciasta i dekorujemy cynamonem.
- Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz