czwartek, 2 maja 2013

Bezglutenowy jabłecznik z masą budyniową

Dzisiaj moja kolejna propozycja na bezglutenowy wypiek :)



Składniki:

Ciasto:
4 jajka
½ szklanki + 1 łyżeczka ksylitolu (lub innego zamiennika cukru w odpowiedniej proporcji)
¾ szklanki mąki kukurydzianej
¼ szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
3 jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
cynamon

Budyń:
½ litra mleka
1 żółtko
3 lekko czubate łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka syropu klonowego
1 płaska łyżeczka dobrego masła

Przygotowanie:

Mus jabłkowy: 
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z odrobiną gotującej się wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Nadmiar wody należy odparować. Jeżeli wybraliśmy bardzo kwaśne jabłka, można delikatnie osłodzić. Doprawić cynamonem. Mus pozostawiamy do ostygnięcia.

Ciasto:
  • Do większej miski wsypujemy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. 
  • Rozdzielamy żółtka od białek. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Jajka powinny być schłodzone wcześniej w lodówce, można dodać szczyptę soli - to pomoże w ubiciu piany. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo po żółtku i pod koniec wsypujemy pół szklanki cukru (ksylitol). Następnie przekładamy masę do miski z mąką, skrobią i proszkiem. Mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. (do suchego patyczka).
  • Wystudzone ciasto kroimy na 2 krążki i skrapiamy kilkoma kroplami przegotowanej wody (z dodatkiem 1 łyżeczki ksylitolu i 1 łyżeczki soku z cytryny). Pomiędzy krążki nakładamy ostudzony mus jabłkowy.
  • Przygotowujemy budyń (przepis) i studzimy (co jakiś czas mieszając). Polewamy budyniem wierzch ciasta i dekorujemy cynamonem. 
  • Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz