Placki kukurydziane zawładnęły moim sercem już kilka lat temu. Początkowo spożywane w mniej zdrowej wersji, bo z dodatkiem mąki pszennej. Dziś prezentuję Wam ich zdrowszą odsłonę. I równie pyszną. Na talerzu komponują się idealnie z wszelkimi sałatkami.
200g mąki ryżowej
3 jajka
4 łyżki mleka roślinnego (ja użyłam sojowego)
ok. 300g kukurydzy w zalewie (czytajcie etykiety, niektóre zawierają cukier!)
ząbek czosnku
natka pietruszki
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól morska
pieprz
olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę, jajka i mleko wrzucić do miski i połączyć za pomocą miksera lub ręcznie porządnie wymieszać.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do ciasta i wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony (przewracając tylko raz).
Lubię kukurydzę, placuszki jeszcze bardziej - dobrze będzie to połączyć. :) Na pewno zrobię.
OdpowiedzUsuńSuper. Początkowo myślałam, że to placki z mąki kukurydzianej, a tu taka niespodzianka.;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich placuszków, ale widzę, że muszę to nadrobić! :)
OdpowiedzUsuńTo nie są placki kukurydziany a placki z kukurydzą. Mąka orkiszowa jest z pszenicy, stara odmiana, ale to jest pszenica. To są placki orkiszowe z kukurydzą, proszę nie wprowadzać w błąd.
OdpowiedzUsuńTe placuszki nasza mama robi od niezliczonych lat i w naszym domu tak je nazywamy.
UsuńW nawiasie podałyśmy drugą nazwę, mniej 'błędną'.
To nie są placki kukurydziany a placki z kukurydzą. Mąka orkiszowa jest z pszenicy, stara odmiana, ale to jest pszenica. To są placki orkiszowe z kukurydzą, proszę nie wprowadzać w błąd.
OdpowiedzUsuń