piątek, 31 maja 2013

Owocowe szaszłyki z żelkami

Dzisiaj jeszcze na ostatnią chwilę przygotowujemy żelki z agar-agar, wykorzystamy je do owocowych szaszłyków.
Żelki robiłyśmy przy okazji Wielkanocy i właśnie tam znajdziecie więcej informacji na temat agaru (klik).





Składniki: 
1 szklanka soku bez cukru (najlepiej ze świeżych owoców) - ja użyłam soku z malin
2 płaskie łyżeczki agaru
dowolne owoce

Przygotowanie:
Wlewamy sok do garnka i do gotującego się na małym ogniu soku stopniowo dodajemy agar-agar. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Przelewamy (najlepiej za pomocą łyżki) do silikonowych foremek. Można schłodzić w lodówce (ok. 10 minut) ale nie trzeba, bo żelki zastygną też w temperaturze pokojowej (może to potrwać nieco dłużej)

Owoce i gotowe żelki nabijamy na drewniane patyki.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz