Składniki (ilość w zależności ile sztuk przystawek chcemy zrobić):
suszone śliwki
obrane migdały
szynka parmeńska
Przygotowanie:
Migdały należy sparzyć na chwilę wrzątkiem, po chwili zalać zimną wodą i odcedzić. Obieramy migdały ze skórki, a następnie nacinamy śliwki z jednej strony i wkładamy do każdej po 1 migdale. Plasterki szynki kroimy wzdłuż na wąskie długie paski i każdą śliwkę zawijamy w szynkę i spinamy wykałaczką.
Grill:
śliwki grillujemy na specjalnej aluminiowej tacce przez ok. 10 minut (obracamy po 5 minutach)
Piekarnik:
nagrzewamy piekarnik do 160st. (termoobieg) i zapiekamy śliwki w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce przez ok. 10 minut (obracamy po 5 minutach)
Przepis pochodzi z książki "Potrawy z grilla" Franka Stein |
fajny pomysł na przekąskę:)
OdpowiedzUsuńmmmm, kocham suszone śliwki, idealne na imprzkę :)
OdpowiedzUsuń