niedziela, 19 maja 2013

Suszone śliwki zawijane w szynkę parmeńską z migdałami

Ciekawy pomysł na przekąski z grilla, bardzo proste w wykonaniu, a jakie efektowne :) Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. W razie nie pogody podaję też wersję z piekarnika ;)


Składniki (ilość w zależności ile sztuk przystawek chcemy zrobić):
suszone śliwki
obrane migdały
szynka parmeńska

Przygotowanie:
Migdały należy sparzyć na chwilę wrzątkiem, po chwili zalać zimną wodą i odcedzić. Obieramy migdały ze skórki, a następnie nacinamy śliwki z jednej strony i wkładamy do każdej po 1 migdale. Plasterki szynki kroimy wzdłuż na wąskie długie paski i każdą śliwkę zawijamy w szynkę i spinamy wykałaczką.

Grill:
śliwki grillujemy na specjalnej aluminiowej tacce przez ok. 10 minut (obracamy po 5 minutach)

Piekarnik:
nagrzewamy piekarnik do 160st. (termoobieg) i zapiekamy śliwki w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce przez ok. 10 minut (obracamy po 5 minutach)

Przepis pochodzi z książki "Potrawy z grilla" Franka Stein




2 komentarze: