poniedziałek, 13 maja 2013

Placuszki z cukinii

Bardzo proste w przygotowaniu, smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Idealne jako dodatek do zupy, czy zamiennik mięsa w wegetariańskim obiedzie.


Składniki:
1 mała cukinia
jajko
4 łyżki mąki orkiszowej typ 700
1 ząbek czosnku
sól morska ziołowa, pieprz

Przygotowanie:
Umytą cukinię zetrzeć na tarce o  dużych oczkach, wbić jajko i dodać mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.
Smażyć na średnim ogniu, przekładać tylko raz (ok. 3- 5 minut z każdej strony).
Jedna łyżka ciasta to średnio jeden placuszek.


3 komentarze:

  1. Pyszne są takie placuszki! Jadłam je do tej pory tylko raz i zakochałam się w nich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś wypróbować, niedawno przekonałam się do cukinii :)

    OdpowiedzUsuń