Dobra dla wegetarian i wegan, ponieważ oprócz warzyw zawiera również ciecierzycę, która jest dobrym źródłem niskotłuszczowego białka (stanowi idealną alternatywę mięsa). Ponadto ciecierzyca (zwana też cieciorką) zawiera dużo kwasu foliowego, więc polecana jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią mam. Jest również bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu oraz pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi (ma niski indeks glikemiczny 28-32, więc jest polecana diabetykom).
Nie wspominając już o właściwościach reszty składników sałatki... ;)
Składniki:
mieszanka sałat- ok 240g
4 ogórki kwaszone
2 małe papryki czerwone
ciecierzyca w puszce 400g
łyżka posiekanego koperku
sól morska, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy ciecierzycę (odsączoną na sitku) oraz pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Propozycja podania: z sosem czosnkowym (
przepis)
Drukuj przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz