czwartek, 2 maja 2013

Wiosenna sałatka z ciecierzycą

Dobra dla wegetarian i wegan, ponieważ oprócz warzyw zawiera również ciecierzycę, która jest dobrym źródłem niskotłuszczowego białka (stanowi idealną alternatywę mięsa). Ponadto ciecierzyca (zwana też cieciorką) zawiera dużo kwasu foliowego, więc polecana jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią mam. Jest również bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu oraz pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi (ma niski indeks glikemiczny 28-32, więc jest polecana diabetykom). 
Nie wspominając już o właściwościach reszty składników sałatki... ;)


Składniki:
mieszanka sałat- ok 240g
4 ogórki kwaszone
2 małe papryki czerwone
ciecierzyca w puszce 400g
łyżka posiekanego koperku
sól morska, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy ciecierzycę (odsączoną na sitku) oraz pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Propozycja podania: z sosem czosnkowym (przepis)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz